Detoksikacija organizma

Sadržaj:

Detoksikacija organizma je postao izuzetno popularan trend u poslednjih nekoliko godina, primenjuju ga i muškarci i žene. Koliko je ovaj postupak neophodan, koji su metodi efikasni a koje treba zaobići – da biste ovo razumeli pomoći će vam detoks postupak. Da ne biste naškodili oganizmu prateći trendove, prvo ćemo analizirati osnovne pojmove a onda ćemo preći na praktična pitanja.

Šta je to detoksikacija organizma i zbog čega je ona potrebna

Detoksikacija je čišćenje toksina iz organizma. Smatrate li da ovo nije i vaš problem? Zapravo  je i to moguće ali prvo saznajte malo više o samim toksinima.

Šta su toksini? Reč “toksin” potiče od  grčke reči toxikos što znači “оtrovno”. Prosto rečeno toksini su otrovi koji se akumuliraju u organizmu na ćeliskom nivou.  Toksini su biloški aktivne supstance biljnog, životinjskog, mikrobiološkog ili veštačkog porekla koje ometaju organizam i pogoršavaju funkionisanje vitalnih sistema organizma.

Kako oni završe u našem organizmu? Glavni izvor je sredina koja nas okružuje. Otrovi ulaze u našem organizmu kroz hranu, vodu, vazduh, i kožu.

Izvor toksina može biti i crevni paraziti – gliste, različite vrste. Truju nas svojim otrovima takođe i zarazni virusi i bakterije. Zapravo zarazna bolest nije ništa drugo nego trovanje organizma proizvodima vitalne aktivnosti patogenih mikroorganizama.

U normalnim uslovima, zdrav organizam se oslobađa akumuliranih toksina sam. Prirodna detoksikacija je jedna od glavnih fukcija jetre i bubrega. “Otpad” se prenosi iz ćelija putem krvi što je prethodno filtrirano od strane jetre. Štetni “infiltrat” se izbacuje kroz urin a i tokom disanja.

Recepti za detoksikaciju organizma

Izbor određenog načina zavisi od mnogih faktora ili su to individualne karakteristike vašeg organizma  ili posebna stanja (trudnoća, loši uslovi rada) i težina sastava.

Detoksikacija vodom

Ovaj metod podrazumeva dve faze: prva  “bez vode” i druga “sa vodom”.

  1. Faza kada se ne pije voda: ne piti ništa 24-36 sati. Nemojte jesti ili pojedite samo osušenu hranu naprimer krekeri, osušeno voće ili orašaste plodove.
  2. Faza kada se pije voda: popijete 1-2 litara vode za sat vremena, kako bi naglo hidrirali organizam i izazvali povećano mokrenje (poliuriju).

Nakon toga nastavite da pijete vodu, sledi postupak hidratacije organizma broj 2, u trajanju od 2 do 3 dana: nakon svakog mokrenja popijte onoliko vode koliko ste izbacili iz organizma. To će dovesti do intenzivnog protoka tečnosti u organizmu.

Za vreme faze kada se ne pije voda u krv ne stiže voda od spolja. Da bi nadoknadio izgubljenu vodu i zadržao svoju zapreminu, krv  “uzima” vodu iz vanćelijske tečnosti. Deo vode iz vanćelijske tečnosti ulazi u krv, ali to uzrokuje mešanje deo vode iz tečnosti unutar ćelije (intraćelijska) u vanćelijsku tečnost. Intenzitet ovih kretanja zavisi od toga koji je deficit vode koji organizam oseća.  

Kretanje tečnosti izaziva toksine da se izdignu na površinu, koje krv zatim dovodi do vitalnih organa (organi za izlučivanje). Ovo se ne bi dogodilo da kretanje tečnosti u organizmu nije bilo veštački izazvano bezvodnom fazom.

Detoksikacija organizma limunom

Posebno mesto u ovoj dijeti za detoksikaciju i čišćenje organizma zauzima limunada, pripremljena uz pomoć sledećih sastojaka:

  • limun;
  • čist organski sirup javora (može se zameniti malom količinom meda);
  • papričice;
  • mineralna voda.

Dijeta treba da se drži najmanje 10 dana.

Na koj način se pridžavati?

  1. Pomešajte istu količinu limunovog soka i organski sirup javora.  Čuvajte tu smesu u staklenoj flaši u frižideru.
  2. siajte 4 kašike ove smese u času sa vodom i dodajte jednu papričicu i dobro promešajte.
  3. Kako bi efekat bio idealan treba da pijete ovu limunadu od šest do dvanaest čase dnevno, raspodelite ih za ceo dan i popijte času svaki put kada osetite glad.
  4.  Organski sirup javora čuva limunov sok i sprečava oksidaciju vitamina C i enzima.

Osim toga potebno je da se uzme laskativ ujutru i uveče. Kao vid laskativa može se uzeti rastvor morske soli (3 kašike morske soli na litar vode). Jedna doza je jedna čaša ovog ratvora.

Ovaj prostor je spor i zahteva strpljenje. Prvo pijte samo ovu limunadu. Onda kada ste veoma gladni možete dodati ceđenu narandžu. Drugog dana možete dodati supu od povrća i čorbice. Trećeg dana možete jesti voće i povrće. Zatim postepeno dodajete meso, ribu, jaja, mleko i druge proizvode koje vam pomažu da napravite balans tokom dijete.

Kada se čišćenje organizma završi (deseti i jedanaesti dan), možete se vratiti normalnoj ishrani  ali je poželjno da bude zdrava ishrana. Ova dijeta će vam pomoći da promenite svoje navike u ishrani i da odustanete od nezdarvih namirnica.

Detoksikacija organizma sodom bikarbonom

Od svih organa sistema za varenje, creva se smatraju najosetljivim prilikom asimilacije toksina. Postoje nekoliko načina za čišćenje creva.

Postepeno čišćenje

Dve nedelje pre doručka popijte sodu rastvorenu u čašu vruće vode (ne u ključalu). Tokom prve nedelje četvrtinu kašike sode. Tokom druge nedelje doza natrijum bikarbonata se udvostručuje. Sat vremena nakon što popijete ovaj rastvor nemojte da jedete.

Ubrzano čišćenje

Za ovaj postupak je potrebno da odredite poseban dan.  Na prazan želudac popiti čašu vode sobne temperature. Zatim  rastvorite kašiku sode u 250 ml vruće vode i popijte sve odjednom. Tokom narednog sata pijte ovaj rastvor sode na svakih 15 minuta. Oslobađanje organizma od gastronomskih ostataka (štetnih ostataka hrane) i starih naslaga počinje oko sat vremena nakon poslednje unete doze. Pražnjenje se ponavlja više puta.

Detoksikacija nije samo specifična, nova, efikasna i bezopasna procedura u koju se sumnjalo ali na prvi pogled ima jednostavna i pristupačna načela koja po pravilu ne zahtevaju ogroman trud a svakako donose korist.